
Verhalen
Van Wilde Gans naar Gewilde Gans

In Nederland is er een Faunawet die bepaalt dat schade die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld wilde ganzen onder voorwaarden wordt vergoed. In 1995 wordt de wilde gans tot beschermd dier uitgeroepen. Hun aantallen nemen flink toe en daarmee ook de schadeclaims. De Faunapot is niet groot genoeg en de Provinciebesturen proberen dat met een G7 convenant op te lossen: slachtoffers moeten nu eerst zelf maatregelen treffen om wilde ganzen te verjagen. Dat convenant mislukt vanwege geld. Nu bepalen plaatselijke overheden hoe ze wilde ganzen te lijf gaan.

De Eerste Warmondse Wilde Ganzen Konfijterij

Ganzeliers van het eerste uur met Leo van Dillen van Poelier van Dongen


We zoeken een bedrijfsmatige aanpak waar we niet samen uitkomen en als vrienden nemen we ook weer afscheid van elkaar van dit project. Als gangmaker sta ik nu alleen en besluit om met mijn zakenpartner Ancel en met mijn levenspartner Ingrid de wereld met Gewilde Gans te bestormen. We zien wel hoe ver we komen.


De echte wereld

9 x Vet + 4 x Koolhydraat + 4 x Eiwit


De wereld houdt niet van E-nummers
We kunnen verder, mogen bellen, maar we moeten alles zelf uitzoeken en doen. Alle toevoegingen gaan onze receptuur uit behalve E 250, natriumnitriet, wat zelfs wordt gedoogd bij Biologische vleeswaren. Dit conserveringsmiddel houdt botulisme tegen en zorgt dat vlees niet grijs wordt. De slager noemt het kleurzout. Al weer wat geleerd: de wereld houdt niet van E-nummers.
Briefjes en stempels
Als de jager zijn buit aflevert bij de wildhandel moet hij een briefje invullen zodat is na te trekken of de jachtbuit volgens alle regels geschoten en behandeld is. Anders raakt de jager zijn akte kwijt. Als de wildhandel de buit heeft schoongemaakt wordt de verpakking gestempeld om na te kunnen gaan of alles volgens de regels is geplukt, gesneden, gekoeld en verpakt. Als de vleesverwerker de schoongemaakte buit van de wildhandel verwerkt dan moet op het etiket de ingrediënten en voedingswaarden vermeld staan met zijn stempel om na te gaan of alles volgens de regels geproduceerd is.
Gewilde Gans wordt uiteindelijk verkocht door het Warmonds Wildhuis. Hier wordt alles bedacht en georganiseerd en kan men terecht voor informatie. Hier krijgen we ook opmerkingen of complimenten binnen die wij wat graag doorschuiven naar onze slager, die nu ook de formule kent om de energiewaarde van een gerookte filet of gekonfijte bout te berekenen: 9 x Vet + 4 x Koolhydraat + 4 x Eiwit. Een eitje!


Slagers, chefkoks, cateraars, vers winkeliers en groothandelaren

Er zijn ook mensen als Asta Wals van de Bloemendaalseweg. Wij worden getipt door vrienden, zoals vaker gebeurt. Onbekend stappen we een slager binnen met onze mooie pakjes. U moet aan de overkant zijn, daar zit een poelier... Een minuut later laten we onaangekondigd onze pakjes Gewilde Gans aan Asta Wals zien van Wals Poelier (sinds 1934). Even de calculator erbij en één en al belangstelling. Laat dit maar hier achter, we gaan het zeker proeven, don't call us...
Tien minuten later rijden wij het Houtplein in Haarlem op om Ekoslager Stan Alkemade te verrassen. Het mobieltje rinkelt... Ja met Asta, we hebben jullie Gewilde Gans gelijk geproefd en we zijn helemaal hoteldebotel... Wat een prachtig product en gelukkig niet zo zout. Goed hoor! Mogen wij gelijk bestellen? Wals Poelier laat ons geloven dat Gewilde Gans vleugels krijgt... Wat een fijne poelier.
Er zijn ook topkoks zoals Fred Bouten van Bio-restaurant Sijthoff in Leiden die zich Gewilde Gans herinnert van een foodmarkt ergens een half jaar geleden: Zoals jullie konfijten en roken, zo doe ik het ook. Dit scheelt mij veel werk. Gewilde Gans gaat binnenkort bij ons op de kaart, kan ik nog voor vrijdag bestellen? Gewilde Gans blijkt al snel een hardloper te zijn...
Vrienden en familie doen ook graag een duit in het zakje. Zo weet zwager Paul topslager Piet van der Vooren van Gewilde Gans te overtuigen. Het ligt er elke dag prominent in de vitrine tussen allerlei heerlijks en we krijgen altijd bestellingen van Menno met 'zo spoedig mogelijk'. De gasten van Sijthoff gaan er graag langs om Gewilde Gans ook thuis te maken en zwager Paul zit nooit meer zonder. Zijn dochter Lot is een gewilde thuiskok, dat zie je op de site van Gewilde Gans.

We beginnen aan ons tweede jaar met Gewilde Gans. Die echte wereld weet hoe lastig het is om binnen te komen in de wereld van kipsaté en spareribs met een product wat niemand kent. Dat heeft ook zo zijn voordeel want wij komen met echt nieuws. Als het je lukt een tweede fase te bereiken, dus dat er ook geproefd wordt en het besef groeit dat prachtig voedsel ook een maatschappelijke functie kan hebben, dan wordt Gewilde Gans met open armen binnengehaald.
Daarover heeft Gewilde Gans nu ook een eigen website gemaakt en voor die tweede fase de website lekkerwildegans.nl. Voor iedereen met liefde voor lekker eten: om het te maken, om ervan te genieten en om gasten of vrienden te verrassen. Leuk als je op Facebook/Gewilde Gans laat weten wat je ervan vindt. We houden contact.


Gewilde Gans Waar te koop? Ambassadeurs welkom
Onze Gewilde Gans zit vol onzekerheden. Wij proberen die langzaam om te buigen naar zekerheden om beweging te krijgen, de flow. Een product laten lopen, zo noemen winkeliers dat. Een groot bedrijf kan zich inkopen in de distributie of winstgarantie bieden zodat de hele verkoopmachine soepel op gang komt. Met Gewilde Gans moet je gewoon langs veel deuren leuren. En je goed bedenken welke deuren! Als er een deur in Groningen open gaat bedenk dan ook dat je daar elke drie weken moet leveren. Zorg er dan voor nog 10 open deuren onderweg, anders houd je dit niet vol.
Zo begon Gewilde Gans in Warmond op een zaterdagmorgen gewoon bij kaasboer Theo. Passanten uit Oegstgeest, Leiden, Sassenheim, Hillegom etc vragen of Gewilde Gans ook in hun dorp verkocht kan worden. Daar gaan wij op af omdat klant koning is. In de grotere steden gaan we zelf de boer op voor Gewilde Gans. Zo krijgen we een groeiende groep afnemers. Elke week komt er wel eentje bij.
Zo ontstaat er ook een nieuwe ambassadeur: de bezorger. Tot nu lukt het nog net zelf maar het komt op ons af dat we dit ook moeten gaan uitbesteden. Al onze klanten, winkels en restaurants betrekken wij als ambassadeurs voor Gewilde Gans. Gezamenlijk zorgen wij ervoor dat het probleem van de wilde ganzen behapbaar wordt en wordt opgegeten. Via Facebook laten klanten adressen achter waar ze graag Gewilde Gans willen kopen. Soms sturen ze ook winkeliers op ons af die nieuwe ambassadeurs worden voor Gewilde Gans. Dat is een boeiende ontwikkeling omdat klanten zich bij je project betrokken voelen.
Als jij ook graag Gewilde Gans in je favoriete winkel zou willen hebben dan ben je gelijk ambassadeur. Laat het ons weten via Facebook of vraag de winkelier of chef-kok om contact met ons op te nemen. Zo werken we samen aan een wereld waarbij je meer betrokken bent en die veel goeds te bieden heeft. Een wereld waar Procter & Gamble best jaloers op zal zijn. Laat P&G maar zorgen voor schone tafelkleden en een schone afwas na een verrassend dineetje met Gewilde Gans, toch? Ieder z'n ding.



Gewilde Gans is hier verkrijgbaar:
Amsterdam - Den Haag - Rotterdam - Laren - Bergen, Organic Food for You
Kaag en Braassem, versspecialist van der Poel
Online, Foodbazar.nl
Warmond, VVV-kantoor
Leiden, slagerij Van der Vooren
Lisse, poelier van Dongen
Amsterdam, slagerij Bastiaan Res
Leiderdorp, verswinkel Neuteboom
Sassenheim, Slagerij Scholten
Wassenaar, SooFrench
Rotterdam, Bio Bodega
Warmond, Slagerij Bakker
Hazerswoude, verswinkel Neuteboom
Hillegom, landwinkel
Elsbroekerwei
Warmond, zaterdagmorgenmarkt
Haarlem, Bio-slager Stan Alkemade
Voorschoten, verswinkel Neuteboom
Bloemendaal, Wals Poelier
Rijpwetering, Landwinkel
Castelijn
Eemnes, Scheiwijk voor Fijnproevers
Leiden, verswinkel Neuteboom
Amsterdam, Restaurant Pompstation
Leiderdorp, Brasserie Zijlstroom
Leiden, Bio-restaurant Sijthoff
Kaageiland, restaurant de Twee Wilgen
Abbenes, restaurant de Hanepoel
Leiden, Restaurant Leidse Lente

